Tio lärosäten samverkar
Inom ramen för initiativet samverkar tio lärosäten för att skapa en kunskapsplattform och erbjuda kurser för yrkesverksamma. De tio lärosätena är Chalmers tekniska högskola, Göteborgs universitet, Högskolan i Halmstad, Kungliga tekniska högskolan, Linköpings universitet, Luleå tekniska universitet, Lunds universitet, Mälardalens högskolan, Umeå universitet och Örebro universitet. Satsningen ska utformas så att fler lärosäten kan ansluta efterhand, och redan idag publicerar fler lärosäten sina kurser.
Kunskapsplattformen bygger vidare på och kompletterar pågående initiativ och kraftsamlingar vid lärosätena med koppling till artificiell intelligens. Det praktiska arbetet med kunskapsplattformen sker med två inriktningar:
1.
En gemensam hemsida som visar de deltagande lärosätenas olika möjliga utbildningsvägar riktade mot näringsliv, intresseorganisationer och offentlig sektor. Hemsidan åskådliggör och tillgängliggör de olika utbildningssatsningar som genomförs inom AI Competence for Sweden. Örebro universitet koordinerar arbetet med engagemang från de andra lärosätena. Vi kommer fortlöpande att publicera tillgängliga kurser på hemsidan. Hemsidan är öppen för fler lärosäten som vill publicera sina kurser.
2.
Regelbundet återkommande träffar mellan de tio deltagande universitetens nyckelmedarbetare som är engagerade i utvecklingen av AI Competence for Sweden. Lärosätena planerar och genomför initiativet på ett effektivt sätt. Det handlar om att styra, leda och koordinera alla aktiviteter och funktioner inom initiativets olika delar.
Örebro universitet koordinerar satsningen och leder en nationell samordningsgrupp med representanter från varje lärosäte.
Marcus Liwicki, Luleå tekniska universitet (ordförande)
Amy Loutfi, Örebro universitet
Claes Strannegård, Chalmers tekniska högskola
Fredrika Lagergren Wahlin, Göteborgs universitet
Miroslaw Staron, Göteborgs universitet
Stefan Byttner, Högskolan i Halmstad
Jan Gulliksen, Kungliga tekniska högskolan
Niklas Gustafsson, Kungliga tekniska högskolan
Leif Kari, Kungliga tekniska högskolan
Micael Frideros, Linköpings universitet
Fredrik Heintz, Linköpings universitet
Susanne Norrman, Lunds universitet
Kalle Åström, Lunds universitet
Stefan Eck, Mälardalens högskola
Helena Lindgren, Umeå universitet
Anna Mannelqvist, Umeå universitet
Johan Axelsson, Örebro universitet
Camilla Ulvmyr, Örebro universitet
Linus Boström (koordinator)
Gruppen har sammanfattat erfarenheterna från de tre första årens (2018-2020) arbete i en erfarenhetsrapport, ”A Competence for Sweden – A National Life-long Learning Initiative”. Rapporten presenterades vid konferensen EduLearn 2021. Klicka på bilden nedan för att tanka ner artikeln som pdf-dokument.

En kort och lättillgänglig version av rapporten finns som ett ”whitepaper” på svenska. Klicka på bilden nedan för att ladda ner en pdf-version av dokumentet.
