Kompetensguide

Så här kan du lära dig om AI

Möjligheternas teknik som kommer att påverka allt

Artificiell intelligens är ett verktyg för att vi ska kunna göra vårt samhälle bättre. AI omges av en mystik på grund av att den underliggande tekniken är svår att förstå. Men som tur är behöver du inte lära dig alla detaljer om AI för att kunna använda AI i ditt arbete. Det är samma sak med din dator: du behöver inte veta hur en transistor fungerar för att kunna skriva ett Word-dokument.

AI är en fantastisk möjliggörare. Med de stora möjligheterna innebär också en utmaning. Det kan vara svårt att veta var du ska börja om du ska lära dig om AI. Använd kompetensguiden för att läsa mer och upptäcka kurser med olika svårighetsgrad.

Det finns många internationella webbportaler som erbjuder onlinekurser som kan vara intressanta för dig. De två största webbportalerna är amerikanska: Coursera och EdX. De samlar kurser från många internationella universitet. Om du vill fräscha upp dina kurser i matematik, statistik eller programmering har webbportalerna mängder av bra kurser. De flesta kurser är gratis, men du kan också välja att betala för att kunna genomgå examination och få ett kursbevis.

Lär känna AI

Lär känna AI

Om du är intresserad av att orientera dig om AI rekommenderar vi dig att ta några instegskurser som finns på hemsidan. Dessa innehåller nästan ingen matematik. Det kan vara bra att gå några kurser där du ser hur AI tillämpas i ditt yrkesområde. Även om du inte kommer att lära dig om den underliggande matematiken kommer du att ha stor nytta av den här orienteringen. Den kommer göra dig bättre förberedd för framtidens arbetsliv.

Tillämpa AI

Tillämpa AI

AI finner tillämpningar inom många områden. Sådant som tidigare sköttes manuellt automatiseras, och AI möjliggör att göra helt nya saker som vi inte kunde tänka oss tidigare. Sådana tillämpningar kommer påverka ditt arbete, då det handlar om att människor och datorer samverkar för att få bra resultat. För att lära dig mer om tillämpningar är det inte nödvändigt att du ska behärska matematiken bakom AI, men en grundexamen som innehåller matematik och statistik kommer att ge dig en djupare förståelse.

Spetskompetens

Spetskompetens

Spetskompetenskurser är för dig som redan är på en hög nivå, och som vill fördjupa dig inom speciella områden. Förmodligen tänker du dig att du själv kommer att utveckla system som innehåller AI-lösningar.